tisdag 15 februari 2022

Retorik

 



Att hålla tal, retorik

Din uppgift är att planera och genomföra ett kortare tal. Det vi övar är framförallt förmågan att kunna presentera något och att uttrycka dig muntligt.

En del av det hela är att få möjlighet att tala inför andra människor. När det gäller den biten så kan vi vara flexibla med sättet som detta görs. Du gör det för hela klassen, halva, en liten grupp eller bara inför en kamera. Det här är något som ska kännas som en positiv utmaning och övning, inte som en plåga.


Tips på ämnen:

En plats jag har besökt.

En resa jag har gjort.

En målning jag producerat.

Min hobby.

En person jag har träffat.

En händelse jag har varit med om.

Något som jag upplevt som de flesta andra inte har.

Mitt liv

Mitt drömyrke

Min drömframtid

Jag

Min familj

Mitt husdjur

Modell

Här nedanför kan du läsa om en modell som du kan utgå ifrån när du planerar ditt tal. Modellen är inget du behöver följa till punkt och pricka, utan något som du kan se som ett stöd, något att utgå ifrån.

  • Börja med att välja ett ämne och håll sedan fast vid detta även om det dyker upp en massa nya idéer.
  • Gör en mindmap/tankekarta där du antecknar vad du vill ta upp. Utgå gärna ifrån de fyra delar/pusselbitar som du kan läsa om här nedanför.

Talet är uppdelat i fyra delar

– Inledning (pusselbit 1)

– Din historia (pusselbit 2)

– Återkoppla  (pusselbit 3)

– Slutkläm (pusselbit 4)

 

Första pusselbiten, inledning

Det här är den första delen av ditt tal. Tänk på att presentera dig för publiken, och “bjuder in” publiken för att skapa intresse.

  • Hälsa på publiken.  Välj en hälsning som passar.
  • Tala om vad du heter.
  • Ta en kort paus och titta några i publiken i ögonen
  • Välj en inledning och inled med denna.

Vad är en inledning?

En inledning är något som gör att publiken blir intresserad av det du ska prata om. De blir nyfikna på hur du ska ta dig fram till målet i slutet av ditt tal.

Följande delar kan vara bra att ta med i en inledning:

  • En inledande fråga som väcker intresse.
  • Beskriv en känsla du upplever i en viss situation.
  • Tala om att du har svaret på den ställda frågan och låt din publik veta att du ska berätta mer om detta.

Tänk på att du inte ska avslöja kärnan i ditt tal ännu. Du ska se till att lyssnaren förstår vad det handlar om men fortfarande undrar var det här ska sluta.

Skriv ner ditt tal och öva inför minst två kamrater. Din kamrat ska hjälpa dig att bli grym på det här. Du får gärna öva och skriva om flera gånger under tiden, men håll fast vid det ämne du beslutat dig för.

Andra pusselbiten, din historia

Du tar dig igenom ditt tal i tre etapper. Du ska berätta om tre saker som förstärker förståelsen för ditt ämne. Tre saker, situationer, möten, platser osv. som snuddar vid din känsla.

Tänk på att lägga in pauser och sök ögonkontakt under dessa. Detta hjälper till att skapa intresse.

Vadå etapper?
Jo, det betyder samma som en del. Tänk dig att du ska gå upp för ett högt berg och stanna två gånger på vägen. Först börjar du gå, sen stannar du en stund, fortsätter gå och stannar en stund igen, och fortsätter sedan att gå den sista biten.

Be en kamrat lyssna på dig när du presenterar din andra pusselbit. Be hen om feedback, både på innehållet och hur du presenterar ditt tal.

Tredje pusselbiten, återkoppla till inledning

Återvänd här till din inledning. Du kan upprepa din inledande fråga, som en påminnelse. Sedan ska du berätta hur det känns i tre steg. Det är nu du ska visa och väcka känslor. – du ska beröra , Patos(Det är ett grekiskt ord som betyder väcker eller visar känslor).

  • Inuti: Inne i mig känns det…
  • Utifrån: Hur tror du din känsla uppfattas?

Be en kamrat lyssna på dig när du presenterar din tredje pusselbit. Be hen om feedback, både på innehållet och på hur du presenterar ditt tal.

Fjärde pusselbiten, slutkläm

Nu är det dags att avsluta. Du vill säga något som får dem som lyssnar att minnas talet – dessutom vill du säga det väldigt kort. Helst ska det vara snyggt också. Den sista meningen du säger kallas för din ”Punch Line”. Tänk dig att det ska vara som en en elchock eller ett skott i mål från halva planen. Slutklämmen, helt enkelt. Efter slutklämmen säger du tack, väntar in applåder och avslutar ditt tal.

Det finns flera olika strategier för att skriva en punch line. Här kommer två exempel:

Strategi – Svaret på frågan

  • För dig som undrar hur det känns… (svara på frågan från pusselbit 1)
  • Om du känner som jag… (svara på frågan från pusselbit 1)
  • Du som har varit i samma situation vet att… (svara på frågan från pusselbit 1)

Strategi – Citatet

  • Avsluta med ett citat från en känd person som passar till det du vill säga. Du kan citera vem du vill; mamma, pappa, författare, kändis… tala bara om vem du citerar.
  • Det finns massor med kloka citat på klokacitat.se eller på ordsprak.se
  • Säg ungefär ”jag vill avsluta med att citera” eller ”Eller som …… sa:”.

Geografiska grundkunskaper 7-9

Intro Rita världskartan på "fri hand" (A3) Moment 1 Öva Seterra ( länk till Seterra ) - Världsdelarna - Kan du de 70 största lände...