Läs artikeln och svara på frågorna.
Hampus Winberg, 14, satsar mot OS med SOK-stöd
2019 blev Hampus Winberg, då 13 år gammal, Sveriges bästa skateboardåkare. Nu siktar han mot OS.
– Jag känner inte att åldern spelar roll på tävlingar. Det bedöms bara på åknivån, säger Hampus, 14.
Under måndagen meddelade Sveriges Olympiska Kommitté att den 14-årige skateboardtalangen Hampus Winberg från Varberg hade blivit antagen till SOK:s Topp-och talangprogram.
”Med Hampus välkomnar vi en ny generation idrottare med sikte på Los Angeles 2028 och OS 2032. Hampus är dock en kille som redan har trick med svårighetsnivåer som i nästa steg kan ta honom till bra prestationer redan i Paris 2024”, sa SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
Hampus själv fick beskedet redan på nyår.
– Det blev ett bra avslut på 2020. Det är en stor möjlighet för mig, och jag blev väldigt glad, säger han.
När tidningen når honom har Hampus jullov. Han går trots allt fortfarande bara i åttonde klass. Sin ringa ålder till trots har han redan två SM-medaljer i bagaget. Den ena dessutom av den ädlaste valören från 2019.
– Jag har alltid kollat på många andra duktiga skateboardåkare på Youtube och tävlingar. Jag vill bli lika bra som dem. Man får ligga i för att lyckas med det, så då bestämde jag mig för att satsa för tre år sedan. Då var jag elva år gammal, berättar Hampus.
Innan dess började Hampus åka tillsammans med pappa, Patrik Johansson. De åker fortfarande skateboard tillsammans. Mest i Halmstad, där Hampus lägger majoriteten av sina träningstimmar.
– En normal vecka lägger jag nog ner tre till fyra timmar på vardagar, och fem till sex timmar på helger. Det blir varje dag, beroende på om skatehallarna har öppet. Det har de inte på vintrarna, och då blir det bara sex dagar i veckan, säger Hampus.
Med SOK:s stöd hoppas Hampus nu ta nästa steg i karriären. Det mot skateboardvärldens allra största tävlingar.
– Det betyder jättemycket för mig för att kunna satsa långsiktigt mot mina mål. Det kommer att göra stor skillnad, säger Hampus.
Detta projekt siktar ju mot OS. När siktar du själv på att vara med i OS?
– Mitt mål är att kunna använda 2021 som ett träningsår. Där vill jag se hur långt jag kan ta det. Vara med på kvaltävlingarna och ha kul, men ändå med målet att lyckas 2024, säger Hampus och tillägger:
– Jag ska försöka lyckas 2021 också.
2021 i Tokyo blir första gången som skateboard är en OS-gren. Någonting som delar skateboardåkare, enligt Hampus.
– Det finns två sidor; de som tycker att skateboard är en livsstil och de som tycker att det är en sport. För de som tycker att skateboard ska vara en sport är det här en jättestor framgång. Men det finns de som tycker att det är jättefel också. Jag tycker att det är grymt och tror att det kommer ta sporten framåt. När jag säger att jag åker skateboard så tänker vissa att det inte är seriöst. Jag tror att detta kommer hjälpa folk ser skateboard som en seriös sport, säger han.
Att Hampus tar skateboard på allra största allvar framgår tydligt. Med hjälp av SOK:s stöd ges han nu möjligheten att förverkliga sina största drömmar.
– Mitt mål som skateboardåkare är att vara en förebild för unga skateboardåkare –och att bli bäst i världen. Gärna med ett OS-guld.
Du är fortfarande väldigt ung. Vad tror du är anledningen till att du lyckats så bra redan?
– Jag vet inte riktigt. Jag känner mest att jag gjort det jag älskar och lagt mycket tid på det. Jag känner inte att åldern spelar roll på tävlingar. Det bedöms bara på åknivån, säger Hampus Winberg.
Frågor till texten
1. Vem började Hampus att åka skateboard tillsammans med?
2. Vilken klass går han i?
3. Vilket är hans mål som skateboardåkare för år 2021?
4. Vad tror han själv är anledningen till att han blivit så bra?
5. Varför spelar åldern ingen roll vid tävlingar enligt Hampus?