Finska vinterkriget, november1939- mars 1940
I november 1939 krävde Sovjetunionen att få vissa gränsområden av Finland i närheten av Leningrad (dagens S:t Petersburg). Dessutom ville ryssarna ta över några öar längst in i Finska viken. I gengäld skulle Finland få en del av Östkarelen längre norrut.
Syftet med Stalins förslag var att skydda staden Leningrad vid ett eventuellt anfall från Hitlers Tyskland. Finland gick inte med på de ryska kraven och därför gick ryska trupper utan krigsförklaring över gränsen.
De flesta trodde att Finland snabbt skulle besegras men man lyckades hålla stånd mot det överlägsna Sovjetunionen i 105 dagar. Freden innebar att man fick ge upp större områden än vad som krävts från början men man fick behålla sin självständighet som land.
I Sverige var stödet till Finland stort. Stora inslamlingar till stöd för Finland gjordes och ca 8000 svenskar gick med i kriget på Finlands sida.
Fortsättningskriget 1941-44
Fortsättningskriget var en förlängning på det finska
vinterkriget och Finlands kamp mot Sovjetunionen under andra världskriget.
Fortsättningskriget startade i juni 1941 (16 månader efter finska vinterkriget)
då Finland anslöt sig till operation Barbarossa, tyskarnas stora anfall mot
Sovjetunionen. När Sovjetunionen hamnade i krig med Tyskland såg man från finsk sida en chans att ta tillbaka områden man förlorat efter att Sovjetunionen anfallit landet under vinterkriget.
När andra världskriget hade vänt 1944, slöt Finland fred med Sovjetunionen. Finland tvingades till några mindre landavträdelser och fick därmed sina nuvarande landgränser.
Under fortsättningskriget var inte stödet lika stort hos den svenska befolkningen, delvis för att Finland nu hamnat på samma sida som Tyskland.
En krigsveteran berättar
Orvar Nilsson ställde upp som frivillig på finsk sida i både vinterkriget och fortsättningskriget.
Hör honom berätta om sina upplevelser här:
https://www.youtube.com/watch?v=NrhIIs8lWpI
Frågeställningar
Använde dig av vår resonemangsmodell när du besvarar frågorna.
1. Hur ser du på valet att gå med i kriget på Finlands sida?
2. Är det någon skillnad mellan att gå med i Vinterkriget respektive Fortsättningskriget, med tanke på att man i det senare hamnar på samma sida som Tyskland?
3. Hur ser du på exempelvis Orvars val i jämförelse med det som togs upp i föregående uppgift, alltså personer som anslutit sig till Tyska armén på 40-talet och IS i nutid?