tisdag 26 januari 2021

Flodkulturerna: Reflektionsuppgift

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tidsresan

 

Tänk dig att en person från äldre stenåldern (då man höll ihop i mindre grupper flyttade runt, levde av jakt, fiske och av att samla mat i naturen) fick åka tidsmaskin till Mesopotamiens samhälle.

 

Vilka skillnader mellan stenålderssamhället och flodkulturernas samhälle skulle vara tydligast för den personen tror du? Resonera.

måndag 25 januari 2021

Svenska Distans uppgift 3


 

1. I vilken stad bor Agnes?

2. I vilken stad bor Henny? 

3. Vilket datum ska Henny resa till München?

4. 

a. Exakt vad har Henny och Agnes planerat enligt brevet?

b. Förklara hur du vet det. Ditt svar ska stödjas med minst två exempel ur texten.

 

 


 

1. Texten är ett brev till frågespalten Relationsakuten.

a. Vad vill My ha hjälp med?

b. Varför tycker hon att det är ett problem?

2. My blir galen på nonchalans och obetänksamhet. Ge exempel på två konkreta situationer då My blir arg.


Antikens Grekland, grundkurs

 

Därför är Antika Grekland så berömt. Det som gjort det antika Grekland så berömt är demokratin, idrotten, sagorna och skådespelen. Redan de gamla grekerna kallade sig själva för hellener och deras land heter Hellas på grekiska.

Under antiken kallade grekerna alla andra folk för barbarer, eftersom deras språk var obegripligt. Det lät mest som ”barr-barr”, tyckte grekerna.

Kreta. Greklands historia börjar på ön Kreta omkring år 2000 f. Kr. Här fanns allt som behövdes för att en stor kultur skulle uppstå. I dalarna fanns det bördig jord där grekerna odlade korn, vete, oliver och vin. Skogarna gav bra virke till skeppsbyggnad och i vikarna fanns bra hamnar. Kreta låg bra till för handeln, centralt i östra Medelhavet.

Den rika handeln medförde att flera städer med kungapalats byggdes. Främst bland dem är palatset i Knossos som hade flera hundra rum. I palatset hade drottningen ett badrum med badkar. I ett rum intill fanns WC, den första i historien. Palatset hade rinnande vatten och avlopp. Folket på Kreta kallades för minoer och de var ett fredligt folk som ägnade sig åt handel.

Knossos förstörs. Omkring 1400 f. Kr. inträffade en katastrof på Kreta och palatset i Knossos förstördes. Vissa forskare anser att det berodde på en fruktansvärd jordbävning som följdes av att ön Santorin (Thera), strax utanför Kreta exploderade. Kanske förstördes även Knossos vid denna jordbävning. Andra forskare hävdar att det var angripare från fastlandet som förstörde staden.

Mykene. Under 1400-talet f. Kr blev Mykene på fastlandet grekernas viktigaste stad. Mykene övertog sjöväldet i östra Medelhavet. Kungarna i Mykene bodde i borgar med starka murar. Här fanns det en mäktig överklass som bestod av jordägare och krigsherrar. Mykene var en krigisk stat och det påstods att det fanns väldiga guldsamlingar i landet.

De grekiska staterna. Under forntiden växte en mängd småriken fram i Grekland. De brukar kallas för statsstater. Var och en bestod av en stad och landsbygden närmast staden.

De mest kända stadsstaterna var Aten, Sparta, Thebe och Korint. Trots att grekerna var uppdelade i en mängd stadsstater kände de sig som ett enda folk.

Det som förenade grekerna var att de hade ett gemensamt språk, kultur och religion, och till de olympiska spelen kom människor från landets alla delar.

Under perioden 750 till 550 f. Kr. utvandrade många greker från fastlandet och grundade städer runt Medelhavets kuster. En orsak till utvandringen var att man sökte ny jord att odla. En annan orsak var att en del grekiska stadsstater ville grunda kolonier.


Aten. Aten var den största stadsstaten med sina cirka 400 000 invånare. Landskapet kring Aten passar inte så bra för spannmålsodling eftersom det är så bergigt där. I stället odlade man vindruvor och oliver, därför kunde man exportera vin och olivolja över hela Medelhavsområdet. Det resulterade dessutom i att handel och sjöfart blev viktiga näringsgrenar.

Demokrati. I Aten kom man på ett nytt sätt att styra sin stat. De kallade denna styrelse för demokrati. Grekiskan demos betyder folk och kratein betyder härska. Demokrati betyder alltså att folket härskar”.

Folkförsamlingen. Alla viktiga beslut togs i folkförsamlingen. 40 gånger per år samlades alla män över 20 år på kullen Pnyx för att diskutera och fatta beslut. Men det var nog inte så lätt att föra fram sina åsikter inför alla människor, för det fanns plats för 18 000 atenare som kunde sitta på sluttningarna och lyssna. Bra självförtroende och lätt för att tala var en förutsättning för att lyckas i politiken. Men inte var det samma demokrati som vi har idag. Kvinnorna och slavarna räknades inte till folket, och det innebar att de inte fick vara med och rösta.

Rådet. För att leda det dagliga arbetet utsågs det 500 man starka rådet genom lottning. Femtio av rådsmedlemmarna tjänstgjorde åt gången för en tiondel av året. Rådet motsvarar vår regering. Eftersom Aten hade ca 40 000 manliga medborgare hade man stora utsikter att någon gång få vara med i regeringen.

Slavar Det fanns över 100 000 slavar i Aten. De arbetade inom jordbruket, eller i gruvor och i stenbrott. Slavarna behandlades hyggligt. Det hände ibland att en manlig atenare gifte sig med en slavinna. Sönerna till ett sådant par kunde emellertid inte bli medborgare. Inom poliskåren arbetade ca 300 slavar. Slavarna hade inte samma skydd i lagen som fria, våldtäkt mot slavinnor betraktades som ett lindrigt brott med endast låga böter som följd.

Flickorna behandlades sämre än pojkarna. I Grekland behövde samhället kvinnor bara som barnaföderskor och tjänarinnor. När man inte ville ha fler kvinnor, lät man nyfödda flickebarn dö. Flickorna i Aten fick för det mesta en mager, proteinfattig mat, medan däremot pojkarna fick bra mat med mycket kött, som flickorna nästan aldrig fick smaka.

 


 

Sparta. Sparta var mäktigast av alla de grekiska staterna. Sparta låg på halvön Peloponnesos. Sparta var ett militärsamhälle. Alla vuxna män var soldater. Redan vid sju års ålder togs pojkarna från sina mammor för att uppfostras till soldater. I läger skolades de till krigare under tio år. De härdades och stärktes med hjälp av kroppsövningar och krigiska idrotter.

En gång om året fick pojkarna genomgå ett mandomsprov. Då piskades de blodiga. Vinnare blev den pojke som kunde tåla mest stryk utan att skrika. Vid 20 års ålder fick pojkarna gå in i armén där de fick stanna tills de blev 60 år.

Spartanerna var rädda att slavarna (heloterna) skulle göra uppror. Därför måste de alltid vara rustade till strid. Det var heloterna som skötte jordbruket i Sparta.

Hårda spartaner. En spartan skulle tåla allt. En berömd berättelse från Sparta handlar om en pojke som stjäl en rävunge. När han såg en vuxen komma gömde han den under sin skjorta. Rävungen började då bita sig in i pojkens bröst. Till slut hade räven slitit upp hela magen och pojken föll död ner. Först då upptäcktes stölden. Spartanerna ansåg att det var tillåtet att stjäla. Men den som gjorde det så klumpigt att han blev upptäckt straffades hårt.

Att leva spartanskt. Spartanerna föraktade bekvämlighet, läcker mat, mjuka kläder och onyttig mat. Vårt uttryck ”att leva spartanskt” betyder att leva enkelt, närmast fattigt. Maten var oftast enkel. Svartsoppan var populär. Det var en soppa som var kokt på fläskkött och blandad med svinblod, ättika och salt.

Så styrdes Sparta. Sparta styrdes av två kungar samtidigt som skulle leda arméerna i krig. Den största makten fanns hos de äldstes råd, som bestod av 28 män som var över 60 år. Sparta var ingen riktig demokrati. Alla spartanska män över 30 år fick delta i folkförsamlingen, men den fick bara säga ja eller nej till de äldstes råd.

Flickorna. Flickorna i Sparta fick likadan uppfostran som pojkarna. Det var mycket ovanligt i andra stater. Kroppslig träning som löpning, brottning och spjutkastning var mycket viktigt även för dem. Redan i skolan försökte man uppmuntra flickorna till ett modigt och framåt uppträdande. Man tävlade tillsammans med pojkarna, då tävlade pojkarna och flickorna nakna. Det var ingen skam för en pojke om en flicka kastade honom i marken. I Sparta tyckte man att flickorna och pojkarna var lika mycket värda.



Idrotten.

Utöver denna text kan du även hitta användbar information här:

SO-rummet, olympiska spelen

De antika olympiska spelen hölls utan avbrott i 1200 år. De anordnades från 776 f. Kr. till 390 e.Kr. Segrarna fick en olivkrans i pris. Den idrottsman som fuskade under en tävling förnedrades på så sätt, att man lät uppföra en ”fuskstaty” för att håna idrottsmannen.

Zeus mest berömda tempel låg i Olympia på halvön Peloponnesos. Här hölls vart fjärde år idrottstävlingar till guden Zeus ära. Till dessa olympiska spel kom deltagare från hela Grekland. Ordet ”Olympiad” betydde för grekerna en tid på fyra år, d.v.s. den tid som gick mellan två olympiska spel.

Under de olympiska spelen var det vapenstillestånd mellan de grekiska stater som låg i krig med varandra. Sparta fick en gång betala böter för att de fortsatte med fientligheter under ett OS. Att fred skulle råda under de olympiska spelen bidrog till en känsla av gemenskap mellan de olika stadsstaterna.

Det kom greker från fastlandet, de grekiska öarna och alla områden runt Medelhavet som koloniserats av grekerna. Olympiaderna och tävlandet blev därför en sammanbindande kulturlänk för alla greker i Grekland och dem som bodde i de många grekiska kolonierna i Medelhavsområdet.

Idrottsmännen i det antika Grekland idrottade nakna. Den grekiska idrottsanläggningen hette gymnasion (gymnos betyder naken).

Kvinnor fick inte närvara vid spelen i Olympia. Bröt en kvinna mot detta förbud dömdes hon till döden. Men Kallipatiera slapp dödsstraff trots att hon bröt mot förbudet. Hon hade en son som tävlade i boxning. När han gick till final kunde inte Kallipatiera motstå frestelsen att klä ut sig till man för att närvara vid sonens finalmatch. När sonen vann, blev hon utom sig av glädje och skrek med gäll kvinnoröst. Hennes straff borde enligt lagen bli döden, men hon benådades därför att sonen hade vunnit sin match. Men i fortsättningen fick dock tränarna uppträda lika nakna som de tävlande.

 

Populära idrottsgrenar. Brottning utfördes bara i stående ställning och för en seger krävdes att motståndaren kastades tre gånger i marken.

Femkampen bestod av grenarna spjut, brottning, längdhopp, diskus och löpning.

Boxning var en populär sport. Boxarna lindade remmar av ogarvat skinn om fingrarna, ibland flätade man järnstycken i remmarna. Under en match fick man bara slå mot huvudet. Först när en gav upp eller låg medvetslös, var matchen slut.

Pankration var en sport där man kombinerade brottning med boxning. Alla grepp var tillåtna utom att bitas eller trycka ut ögonen på motståndaren.


Vetenskap och filosofi. 

Den berömde filosofen Sokrates bodde i Aten. Han tyckte om att diskutera med folk. Han ville med sin diskussionsmetod visa hur lite människan egentligen vet. Först när man inser sin okunnighet kan man börja söka efter riktig kunskap. Sokrates fick många fiender och dömdes till döden för att han hade förnekat gudarna.

Han hade möjlighet att fly från fängelset men Sokrates ansåg att man måste lyda lagarna även när de missbrukas. Han var övertygad om att människan skulle få ett bättre liv efter döden. År 399 f. Kr drack han en giftbägare i närvaro av sina vänner. En stund senare var han död.

Platon. 

Den mest kända av Sokrates lärjungar var Platon. Han ansåg att det finns en verklighet bakom den verklighet som vi ser med våra egna ögon. Den andra verkligheten kallade han för idéernas värld. Därför brukar Platons filosofi kallas för idealistisk.

Aristoteles. 

En av Platons elever var Aristoteles. Han är en av de mest kända vetenskapsmännen genom tiderna. Han sysslade med alla slags vetenskaper, utom matematik. Det var viktigt för en forskare att resonera och undersöka, ansåg Aristoteles.

Inom astronomin hade han den felaktiga åsikten att jorden var universums centrum. Denna idé försvårade den astronomiska forskningen i över 800 år eftersom alla forskare efter Aristoteles ansåg att han inte kunde ha fel i någon fråga.

Teater. 

Grekerna älskade att gå och titta på teaterföreställningar. Man såg både på tragedier (sorgespel) och komedier (lustspel). Det mest kända av alla grekiska skådespel är Sofokles tragedi Kung Oidipus. Den handlar om pojken Oidipus som sätts ut i vildmarken för att dö. Ett orakel (spåman) hade nämligen spått, att han skulle döda sin far och gifta sig med sin mor. Oidipus räddades från vildmarken och växte upp till en stark man. Utan att veta om det dödar han sedan sin egen far och gifter sig med sin mor. När han inser vad han har gjort, sticker han förtvivlad ut sina ögon. Ingen kan undgå det öde som gudarna har stakat ut.

 


 

 

Krigen mot perserna 

Vid mitten av 500-talet f. Kr. skapade perserna ett stort rike i nuvarande Iran. Perserna erövrade även de grekiska områdena som fanns i Mindre Asien. Grekerna försökte göra uppror mot de mäktiga perserna, men det misslyckades. Persernas kung hette Darius. Han hade gett order till en av sina tjänare att vid varje middag tre gånger säga meningen: ”Herre, kom ihåg atenarna.” Darius vill inte glömma att grekerna hade försökt göra uppror mot de mäktiga perserna.

Marathon

 År 490 f. Kr seglade Darius flotta iväg för att straffa de grekiska staterna som hade försökt hjälpa grekerna i Mindre Asien. Persernas flotta landsteg vid byn Marathon. Därifrån skulle de tåga mot Aten. Men grekerna gick till anfall med sina långa spjut och perserna drevs tillbaka till sina skepp. Mer än 1 000 perser låg döda vid Marathons strand. Efter slaget skickades den snabbaste grekiske löparen till Aten för att berätta om segern. Det var mer än fyra mil till Aten och när han kom fram ropade han: ”Vi har segrat.” Sedan föll han död ner. Det är till minne av den löpningen från Marathon som det moderna maratonloppet skapades.


Alexander den store och Hellenismen

Makedonien var ett land norr om Grekland. År 340 f.Kr tvingade Makedonien Aten, Sparta och andra stadsstater att gå med i ett förbund under Makedoniens ledning. Under ledning av Makedoniens kung Alexander gick en krigshär år 334 f.Kr till angrepp mot Perserriket, som styrdes av kung Darius III.

Alexander är en av världshistoriens mest berömda fältherrar och kallas Alexander den store. Hans mål var att erövra världen. Vid Issos norr om den syriska staden Aleppo mötte Alexander perserkungen Darius armé år 333 f. Kr. Alexander hade 50 000 man och Darius hade en jättearmé på 600 000 soldater.

Alexanders strategi var ett stormanfall rätt mot persernas kungavagn. Alexander vann och Darius tvingades fly. Nu ville Alexander erövra världen. Därför kommenderade han hären mot Indien, men vid en av Indus bifloder ville soldaterna inte fortsätta, och Alexander måste återvända västerut. En kort tid därefter drabbades Alexander av en mystisk sjukdom, det kan ha varit malaria och han dog den 10 juni år 323 f. Kr., 33 år gammal.

Begrepp att ha koll på

stadsstat, Akropolis, polis, samhällspyramid/samhällsklasser,

kultur, kulturarv, demokrati, politik, filosofi, idrott, teater, folkförsamling,

Hellas, migration, legend, myt, socialt, ekonomi, religion, (heloter)


Grundläggande frågor.

1. Varför uppstod den grekiska kulturen på ön Kreta?

2. Förklara begreppet: stadsstat.

3. Vad var det som förenade grekerna?

4. Förklara uttrycket: demokrati och varför man inte kan säga att det var en riktig demokrati i Aten?

5. Berätta om slavarna i Aten och vilka de var och vad de hade för uppgifter.

6. Ge exempel på att flickorna behandlades sämre än pojkarna i Aten.

7. Varför kan man säga att de olympiska spelen bidrog till en känsla av gemenskap mellan grekerna från de olika stadsstaterna?



Frågor att arbeta vidare med

8. Varför odlade man just vindruvor i Athen?

9. Varför blev det krig mellan grekerna och perserna?

10. Hur påminns vi idag om slaget om Marathon?

11. Beskriv Hellenismen och Alexanders rike.

12. Varför ville Sokrates diskutera med folk?

13. Vad tänkte Platon om  hur världen var uppbyggd?

14. Vad ansåg Aristoteles att det var viktigt för en forskare att göra?


 

måndag 18 januari 2021

Recension

 

Vad är en recension?

En recension ska ha samma utgångspunkt som både krönikan och analysen: det personliga förhållningssättet. En recension får inte vara alltför "vetenskaplig" och faktatyngd utan utgå ifrån privatpersonliga upplevelser.

En recension ska lyfta eller sänka ett verk och argumenten ska utgå ifrån dina egna och ibland också andras upplevelser, dina känslor och din subjektiva åsikt ska gälla som röd tråd genom hela recensionen.

Egentligen är en recension en analys där man plockar ner det man ska recensera i mindre delar och vrider och vänder på delarna för att till slut värdera helheten.

Exempel på bokrecension:

http://www.litteraturmagazinet.se/anna-jansson/galgbergets-vaktare/recension/anne-charlotte-ostman

 

Mall för filmrecensio(går till största del att följa för recension av en bok också)

Titel och regissör

Vad heter filmen? Vem har regisserat den? Är det en bok som ligger till grund för filmen?

 

Handling

Skriv och berätta i stort om filmens handling.

 

Tema

Har filmen något/några speciella teman?

Till exempel; kärlek, hat, sorg, lycka, saknad.

 

Karaktärer

Vilka karaktärer finns med i filmen? Vem är huvudpersonen? Beskriv huvudpersonen, utseende, egenskaper, personlighet mm.

 

Vilka andra viktiga karaktärer förekommer i filmen? Beskriv någon/några av dem, utseende, egenskaper, personligheter mm. Finns det goda/onda karaktärer i filmen? Om ja, vad fick dig att välja just denna/dessa karaktärer?

 

Miljön

Var utspelar sig filmen? Hur ser det ut? Varför tror du att filmskaparen valt just denna/dessa platser? Förändras miljön genom filmen?

 

Tiden

När utspelar sig filmen? Är det dåtid eller nutid? Utspelar sig filmen under någon speciell tidsperiod? Utspelas filmen i kronologisk ordning eller hoppar den mycket fram och tillbaka?

 

Språket

Vad använder de för språk i filmen? Använder de olika språk? Är språket enkelt och kortfattat eller är svårt och krångligt?

 

Filmteknik

Finns det någon ”berättarröst” i filmen? Hur är filmen uppbyggd? Börjar den spännande, sorgligt, humoristiskt. Finns det några vändpunkter? Blir de mer och mer spännande? Är det ett sorgligt eller lyckligt slut på filmen?

 

Sammanfattning

Vad tyckte du om filmen? Vilka känslor eller tankar väckte filmen hos dig? Tror du att det finns något speciellt budskap i filmen, vill filmskaparen förmedla något till oss tittare genom filmen?

 

måndag 11 januari 2021

Den långa resan hem.

 


1. Luftskeppet

 

Det är nu dags för dig att lämna samurajernas by och bege dig hemåt. Du kommer att resa på ett lite ovanligt sätt eftersom du har byggt ditt eget luftskepp.

Så här såg luftskeppen ut förr:

https://youtu.be/LyaYaFzSPac

I denna första uppgift ska du berätta om ditt luftskepp:

-Hur ser det ut?

-Alla riktiga skepp ska ha ett namn. Vad heter ditt?

-Hur är det konstruerat och hur drivs det framåt?

-Vilken utrustning finns ombord?

-Rita gärna en bild.

-Finns det andra saker du vill berätta om ditt skepp.


Tänk på att det är ett skepp som ska ta dig hem så bekvämt som möjligt.


2. Washington

Så är du äntligen på väg hem. Allt går inte som planerat dock. En kraftig storm blåser skeppet ur kurs och flera dagar går utan att du ser land. Du har ingen aning om var du är, men så en morgon ser du att du befinner dig ovanför en stad. Du ser ett perfekt ställe att förtöja luftskeppet på. Du klättrar ner och ger dig ut på upptäcktsfärd:

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det visar sig att staden du landat i heter Washington och ligger i USA.

USA´s historia

Under en lång tid var det som idag är USA en del av Storbritannien. Befolkningen eller deras förfäder kom ofta från länder i Europa. Den brittiske kungen och parlamentet(riksdagen) bestämde över området. Sådana områden som ägs och styrs av andra länder kallas kolonier. Invånarna i Nordamerika tvingades att betala skatt till Storbritannien men fick inte vara med och bestämma i riksdagen.

Till slut tröttnade man och gjorde uppror. Man ville bli ett eget land och efter flera års kamp och krig besegrade man Storbritannien. 1783 blev det som senare fick namnet USA ett eget och självständigt land.

Det nya landet bestod av tretton kolonier som senare kallades stater. Här skulle folket styra utan kung och utan kejsare! 

Ett stort och varierat land

Men de tretton kolonierna var ganska olika. I norr levde man av handel, fiske och hantverk. I de mellersta kolonierna levde många av jordbruk. I de södra fanns det stora gårdar där man odlade bomull och tobak. 

Det var svårt att få kolonierna att komma överens i olika frågor och svårt för parlamentet att se till att folk betalade skatt. Man insåg att man behöver något som höll samman de olika kolonierna, annars skulle de snart förvandlas till tretton egna länder. De behövde en gemensam grundlag som berättade hur landet skulle skötas.

Så ska landet styras

En grupp män samlades i Philadelphia för att skriva den nya grundlagen. Flera av dem, till exempel George Washington, John Adams, Thomas Jefferson och James Madison blev senare presidenter i det här nya landet.

Man bestämde att landet ska ledas av en president.

Lagarna skulle skrivas(stiftas) av en riksdag som kallas kongressen.

För att se till att presidenten och kongressen inte bryter mot några lagar bildades högsta domstolen.

Man bestämde att de tretton kolonierna som senare kallades stater skulle få sköta sig ganska mycket själva men att presidenten och parlamentet skulle vara ledare för alla stater och hela landet.

Det var svårt för alla stater att komma överens om hur grundlagen skulle se ut. 1789 kom man  överens, och landet Förenta staterna blev ett av de mest demokratiska länderna i världen.

De Förenta staterna blev det första stora land som styrdes av en ledare som folket valt. Som första president valde folket överbefälhavaren från frihetskriget George Washington.

Fortfarande var det verkligen inte så att  alla människor fick vara med och bestämma eller hade samma rättigheter. Vi återkommer till det längre fram.

Flaggan och huvudstaden 

Ett nytt land måste ha en flagga! Den fick tretton stjärnor och tretton ränder, en för varje delstat. Senare fick flaggan en ny stjärna för varje ny delstat. Men de tretton ränderna finns kvar än idag.

En ny huvudstad grundas och får namnet Washington efter landets förste president, George Washington.

Frågor att besvara

a. Vad är en koloni?

b. Varför var invånarna i kolonierna missnöjda?

c. De olika delarna av det nya landet skilde sig mycket från varandra:

  -Vad levde man av i de norra delarna?

  -Vad levde man av i de mellersta delarna?

  -Vad levde man av i de södra delarna?

d. Man kan säga att makten i landet delas i tre delar. Förklara vilka tre delar det är och vilka uppgifter de har.

e. Varför döps huvudstaden till Washington

f. På landets flagga finns 50 stjärnor. Vad är stjärnorna en symbol för? 


2.5.  Egen fördjupning om Washington DC

I denna uppgift får du möjlighet att ge dig ut på en egen tur i staden. Sök efter information och välj en person, händelse, byggnad eller annat med koppling till Washington DC.

-Skriv och berätta  

-Välj ut någon eller några bilder och bifoga dessa.


 3. Dags att ge sig av

Även om det har varit trevligt i Washington inser du att det är dags att ge sig av. Du är ju på väg hem till Varberg och kan inte drälla omkring i den här staden hur länge som helst. Vita huset är fint men det går inte upp mot Varbergs fästning, tänker du och förbereder luftskeppet för avfärd.

Det har hunnit bli kväll och mörkt innan du kommer iväg så du sätter full fart i den riktning du tror är rätt. Du slår på autopiloten och det tar inte lång tid innan du somnar.

När du vaknar har det blivit ljust och det är inte Varberg du ser när du tittar ut genom fönstren, det är du säker på. Vad är det för något som skymtar i dimman?















Uppgifter

1. Vilken stad är det du har kommit till och vad är det du ser i dimman?

2. Nu när du räknat ut var du är inser du att du har tid att stanna häri två dagar.

   Vad vill du göra i denna stad? 

   Ta reda på mer om staden och välj ut fyra saker du vill göra eller saker du vill se. Skriv och  

   berätta om dem och varför du valt just dessa. 

 

4. Lika bra att låta denna resa ta lite tid

Efter några dagar i New York inser du att det faktiskt är rätt spännande att resa med sitt eget luftskepp. Du bestämmer dig för att låta denna resa ta lite extra tid. Varberg står kvar när jag kommer hem, tänker du.

Du reser vidare från New York nästan rakt västerut, över bergskedjan Appalacherna och vidare över gröna fält och kullar.

När morgonen gryr dagen efter ser du i norr en mycket mycket stor sjö. När du börjar närma dig sjön ser du också att en stor stad ligger vid dess sydvästra strand.

Då du kommer närmare känner du igen staden från bilder du sett och från TV-program. Det är ju Chicago!


 


Arbetsuppgifter

Du har två arbetsuppgifter kopplade till Chicago. En källa du kan använda för att hitta information om staden är https://sv.wikipedia.org/wiki/Chicago

a) När grundades staden och hur många bor där?

b)Välj ut något intressant information du hittat om Chicago. Skriv och berätta om det. 

 

5. Västerut mot bergen



 

 

 

 

När du känner att det är dags att bege sig vidare tycker du att du kan fortsätta västerut mot Klippiga bergen(Rocky mountains).

Det är en ganska lång resa så det passar bra att ta några dagar i staden Denver. Denver ligger i staten Colorado vid foten av bergen.

Du bestämmer dig för att stanna fyra dagar i staden. Ta reda på vad du kan göra under ditt besök och skriv ett brev till din bästa vän där du berättar om vad du tänker göra i Denver.


6. Djurliv i bergen



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du ger dig ut på vandring i bergen och hoppas få se en del spännande djur. Ta reda på vilka djur du har chans att se när du befinner dig i Klippiga bergen. Skriv och berätta.


7. Mot saltslätterna i Utah


 


 

 

 

 

Du fortsätter västerut och når delstaten Utah och dess stora saltöken.

Vid Bonneville Salt Flats har man länge genomfört hastighetstävlingar med bilar. Du får möjlighet att låna en bil och delta i en tävling. 




 

 

 

 

 

Här kan du ser hur det går till:

https://www.youtube.com/watch?v=d8K0et05uDE

Skriv och berätta om den bil du lånar och om dina upplevelser av tävlingen.

 

8.  Ett spännande besök på Island


 

 

 

 

 

 

 

Du hör talas om att ett vulkanutbrott är på gång på Island och blir nyfiken. Du får veta att seismologerna(de som forskar om vulkaner) misstänker att ett vulkanutbrott kommer att äga rum inom kort. Du packar snabbt ihop dina saker och ger dig av i nordöstlig riktning mot Island.


Som tur är hinner du fram precis i tid för att se utbrottet.


 

 

 

 

 

filmklipp från platsen: https://www.youtube.com/watch?v=wl4JgzAIyGc

Berätta om dina upplevelser på ön. Förutom vulkanutbrottet finns det mycket annat att se och göra. 

Uppgift

Ta reda på vad man kan göra på Island. Berätta om vad du väljer att se och göra under ditt besök. Berätta också om hur du tyckte det var att se vulkanutbrottet.

 

fredag 8 januari 2021

Svenska Distans 9: Uppgift 2


 


1. Den elektriska flickan är ett ovanligt barn. Ge exempel på hur det märks i texten att hon är elektrisk.


2. En man från kraftbolaget skulle ta reda på varför det hade försvunnit så mycket ström i ledningarna.

a) Hur hade strömmen försvunnit?

b) Varför hittade han inget fel?


3 Varför söker inte föräldrarna hjälp för sitt barn när hon gör onaturliga saker och det händer märkliga saker kring henne?


4. Författaren flaggar för, det vill säga låter oss ana, att novellen kommer att sluta illa.

a) Leta upp och skriv av en mening där detta framkommer tydligt.

b) Vad vill författaren uppnå med att skriva så i novellen?


5. I textens sista mening står att byns orienteringsklubb är landets sämsta. Varför är den det?

Mesopotamien Grundkurs

 

Mesopotamien

Mesopotamien betyder landet mellan floderna på grekiska. Det var mellan floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak som världens första högkultur(den sumeriska) uppstod för omkring 5000 år sedan.

Bra geografiska förutsättningar

Att civilisationens vagga hamnade i Mesopotamien var ingen tillfällighet. I likhet med Nilen som ger liv åt Egyptens öknar och skapar möjligheter till mänsklig odling, så flyter floderna Eufrat och Tigris genom Mesopotamiens öknar och gör marken odlingsbar. Området var därför mycket bördigt och erbjöd de bästa förutsättningarna för jordbruk. Man samarbetade och organiserade en utbyggnad av kanaler för att använda flodvattnet till att bevattna åkrarna.

Folk kunde dessutom färdas och frakta varor på floderna som omgav landet. Dessa gynnsamma förhållanden bidrog till en stark befolkningstillväxt vilket resulterade i att stora byar växte fram.
De första yrkena

När människor började bo tätt tillsammans utvecklades också förmågan att samarbeta och fördela allt arbete. Några brukade jorden, vissa bevakade åkrar och bevattningskanaler, medan andra tillverkade verktyg och lergods.

Överskottet (varor man hade mycket av) byttes sedan mot andra varor som hade producerats (tillverkats) i andra byar. De mest framgångsrika byarna utvecklades till de första städerna.
Handeln gynnas av floden som transportväg

I Mesopotamien rådde livlig handel. Floderna gjorde det enkelt att färdas och frakta varor mellan byar och städer.


De första yrkena

När människor började bo tätt tillsammans utvecklades också förmågan att samarbeta och fördela allt arbete. Några brukade jorden, vissa bevakade åkrar och bevattningskanaler, medan andra tillverkade verktyg och lergods.

Överskottet (varor man hade mycket av) byttes sedan mot andra varor som hade producerats (tillverkats) i andra byar. De mest framgångsrika byarna utvecklades till de första städerna.

Handeln gynnas av floden som transportväg

I Mesopotamien rådde livlig handel. Floderna gjorde det enkelt att färdas och frakta varor mellan byar och städer.

Städer växer fram

I Mesopotamien fanns flera av forntidens största städer. Här låg bland annat Ur och Babylon. Städerna styrdes av kungar som hade hjälp av sina präster. Städerna var vanligtvis självstyrande stater (s.k. stadsstater) och kunde ha tiotusentals invånare.

Olika städer dominerade i området under olika perioder, men alla hade en liknande kultur. Babylon hette huvudstaden i ett gammalt rike i Mesopotamien, Babylonien. Staden Babylon låg vid floden Eurfrat och ett kännetecken var den storslagna så kallade Ishtarporten.

Lagsamling

En av kungarna i babylonien var Hammurabi. Han lät 1782 f.Kr skriva ner de gällande lagarna. Där stod att den som skadade en annan själv skulle lida samma skada. Den som slog ut en tand på någon skulle mista en av sina egna tänder. ”Öga för öga, tand för tand” var regeln.

Lagarna innehåller också regler för köp och försäljning, giftermål och testamenten. Kvinnor och även slavar kunde äga förmögenhet. En slav kunde gifta sig med en fri kvinna och kunde då köpa sig fri.

MapMaster

Karta över Babylonien ca 1700 f.Kr på Hammurabis tid. Klicka på länken för större karta.

Nya riken växer fram

Även babyloniernas gick under efter anfall från andra folk. Senare tog assyrierna, som levde i bergstrakterna i norr, över området. När de erövrade en stad, jämnades den med marken. Befolkningen slaktades obarmhärtigt eller tvångsförflyttades till ett annat område. Assyriernas huvudstad var Ninive vid Tigris. När riket var som störst nådde det från Mesopotamien till Egypten.

Många riken och folk

Mesopotamiens kultur var aldrig enhetlig. Många imperier har kontrollerat Mesopotamien under historiens gång: sumerer, akkader, babylonier, assyrier m.fl.

På 500-talet f.Kr införlivades Mesopotamien i det växande persiska riket varefter den persiska kulturen blev den dominerande i området under hundratals år.

Kilskrift på lertavlor

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

En enda av deras segerrika kungar har uträttat något bestående. Han hette Assurbanipal och samlade på något så bräckligt som lertavlor med kilskrift. Rester av hans väldiga bibliotek har hittats av arkeologerna. Därifrån har vi fått det mesta av vad vi vet om människorna vid Eufrat och Tigris, deras gudar och myter.

Babylonierna tar åter makten

Det var babylonierna som krossade assyriernas välde. De gjorde på nytt Babylon till huvudstad. Under kung Nebukadnessar II (604-562 f.Kr) var Babylon en rik och blomstrande stad. Den växte till en miljonstad till vilken resande kom för att göra affärer. Den mest imponerande byggnaden var guden Marduks tempel. Till templet hörde en 91 meter hög zikkurat (pyramidliknande torn), troligen det Babels torn som nämns i Bibeln

Astronomi och kalender

Genom att räkna ut var på himlen solen, månen och de fem planeterna stod när en människa föddes, kunde prästerna förutsäga hennes öde. Man trodde nämligen att planeterna var gudomliga och styrde människornas liv. En sådan tro kallas astrologi. Babylonierna var skickliga matematiker och de utvecklade astrologin till astronomi, vetenskapen om himlakropparna. De kunde de fyra räknesätten. De hade lertavlor med multiplikationstabeller och de kunde lösa svåra matematiska problem.

Kalendern byggde på månens rörelser. 12 månvarv à 30 dygn blev det. Eftersom det årligen fattades fem dygn, lade de in en skottmånad, när det passade. De tänkte sig året som en cirkel med 360 dygn, och därför fick cirkeln 360 grader. Deras talsystem byggde på 60 (vårt på 10) och därför delade de in timmen i 60 minuter. Intressant är ju sambandet mellan cirkelns indelning i 360 grader och årets i ursprungligen lika många dagar.

Babylonierna var forntidens största matematiker och lär t.ex. ha löst ekvationer med tre obekanta. Deras siffersystem var bättre än andra folks.

Det mesopotamiska arvet

Till skillnad mot Egypten så hade man i Mesopotamien nästan ingen tillgång till sten som kunde användas som ett motståndskraftigt byggnadsmaterial. För byggnader och konstverk användes istället lera, som även om den brändes till tegel inte kunde stå emot tidens tand särskilt bra. Därför finns nästan inga materiella lämningar bevarade från de mesopotamiska folken.

Däremot har många av dess idéer och tankesystem överlevt tidens gång. Vi använder till exempel fortfarande deras räknesystem med talet 60 som bas när vi tolkar tid (sekunder, minuter, timmar och månader). Skrivkonsten föddes också i Mesopotamien med kilskriften ca 3200 f.Kr. Den användes för många olika språk i mer än 3000 år. Hjulet och plogen är några andra exempel på betydelsefulla uppfinningar från Mesopotamien.


Grundläggande begrepp

högkultur, civilisation, jordbruk, bevattning, specialisering/yrken, överskott, handel, skriftspråk, rike, imperier, städer, vetenskap, astronomi, religion, samarbete, samhällsklasser, lagar

Arbetsuppgifter/frågor

  1. När växte civilisationen i Mesopotamien fram?
  2. Var låg Mesopotamien och vilket land ligger där idag?
  3. Vad betyder namnet?
  4. Vad var det som gjorde Mesopotamien till en bra plats att leva på?
  5. Man brukar säga att de första yrkena växer fram här, förklara varför. 
Kluringar

a. Politik och religion var nära förknippat under denna tid. Förklara hur.

b. Hammurabi är en känd kung från denna tid. Vad är han mest känd för?

c. Kunskap och vetenskap utvecklades mycket under denna tid. Ge exempel 

på detta och hur vi kan se spår av det i vårt samhälle idag

d. Hur kan vi veta något om hur det var under denna tid?


Andra viktiga begrepp

Mesopotamien: “Tvåflodslandet”, dvs landet mellan floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak. Här uppstod några av de första högkulturerna, t.ex. sumerernas och babyloniernas riken (se nedan).

Sumererna: De skapade den första högkulturen i Mesopotamien omkring 3000 f.Kr. De var de första som byggde städer. Den mest kända staden var Ur. Bland deras uppfinningar märks särskilt skriften (i form av kilskrift). Den sumeriska kulturen blomstrade i tusen år innan andra folk tog över dominansen i området.

Babylonien: Ett av de forntida rikena i Mesopotamien. Kulturellt var Babylonien arvtagare till det äldre sumeriska riket. Babylonierna byggde också torntempel och använde kilskrift. Rikets huvudstad var Babylon, känt för “Babylons torn” (stadens torntempel) och de hängande trädgårdarna – ett slags tak och terrassträdgård som räknas som ett av den antika världens sju underverk.

Kilskrift: Världens äldsta skriftsystem. Kilskriften bestod från början av tecken i form av bilder. Kilskrift skrevs på lertavlor.

Flodkultur/högkultur: En flodkultur är en högkultur – en tidig civilisation – som uppstått kring ett flodsystem vars existens har utgjort grundförutsättningarna för samhällsutvecklingen kring floden. Flodkulturer uppkom bland annat i forntidens Mesopotamien, Egypten, Indien och Kina.

De första kulturerna med skriftspråk uppstod ungefär samtidigt i Mesopotamien och Egypten för omkring 5000 år sedan. Lite senare uppstod även kulturer med skrift i Indien och i Kina. Alla dessa högkulturer var civilisationer med utvecklad byråkrati, teknologi, konst och effektiva arméer.

Civilisation: Ett utvecklat och mångskiftande samhälle, ofta med stora städer, organiserad religion och skriftspråk.

Spännande fakta

Visste du att:

  • Stadsstaterna i Mesopotamien utvecklades gradvis till imperier. Assyrierna och babylonierna skapade stora arméer som erövrade grannländerna och tvingade dess befolkning att betala skatt i form av varor och pengar, som b.la. användes för att finansiera byggandet av städer som Babylon.
  • Redan för 6000 år sedan tillverkade sumererna öl. Den berusande drycken hade till och med en egen gudinna: Ninkasi.
  • Redan 3 000 år f.Kr byggde babylonierna avloppsledningar som förbättrade den offentliga hygienen i städerna.
  • Babylonierna hade dagtimmar och nattimmar. Dygnets indelning i 12 dagtimmar och 12 nattimmar, som varierade i längd beroende på årstid fanns kvar i den muslimska världen långt in i nyare tid. Ludvig XIV i Frankrike ville ge sultanen i Turkiet ett ur, som året runt visade exakta tiden för dessa timmar. Ingen mekaniker klarade uppgiften, förrän svensken Polhem kom till Paris. Han gjorde det. En sådan precision fanns annars inte alls. Man hade vattenur eller sandur med varierande skalor. Gränsen mellan dag och natt bestämdes genom att jämföra skymning och gryning med ett stycke grått ullgarn. Var skymningen mörk, så att garnet inte kunde urskiljas, var det nattimme etc.

Begreppa

Geografiska grundkunskaper 7-9

Intro Rita världskartan på "fri hand" (A3) Moment 1 Öva Seterra ( länk till Seterra ) - Världsdelarna - Kan du de 70 största lände...