onsdag 16 december 2020

Läsförståelse: Hundar

 

HUNDAR 

 

Du kommer att få arbeta i grupp.
Ni läser texten, diskuterar och varje person skriver ned svaren på frågorna i en kommentar på Showbie. 

 

De vanligaste hundraserna 

 

Det finns mer än 400 hundraser. Chihuahua är världens minsta hundras. Den väger cirka 2 kg. Det är lika mycket som två mjölkpaket. Världens största hundras är den irländska varghunden. Den väger ungefär 50 kg, vilket är 50 mjölkpaket.

 

Hundar hjälper människor

 

Din hund har förmodligen bara ett enda jobb – att vara din vän. Många hundar vaktar sina hem genom att skälla när någon kommer. Andra hundar har utbildats att leda synskadade, dra slädar, hjälpa polisen eller jaga. Vallhundar springer tillsammans med en djurflock och håller flocken samlad så att inga djur kommer bort.

 

Hör mer än oss

 

Hundar har skarpare hörsel än vad människor har. De kan höra både lägre och högre toner än vi. En hundvisselpipa avger så höga ljud att vi människor inte kan höra det, men hunden uppfattar det. Många hundägare gör en så kallad tyst inkallning. Då blåser man i en hundvisselpipa utan att det hörs någonting för människan. Det är bara hunden som hör.

Hundar har 17 olika muskler i öronen. Detta gör att de kan vända öronen åt olika håll för att följa ljud. De kan till och med röra dem åt var sitt håll! Prova du med!

 

Snurrigt innan läggdags

 

För många tusen år sedan innan hundar började bo med människor så levde de i flockar i vildmarken. När de ville lägga sig ner, letade de upp en gräsplätt och gick runt i en cirkel för att trampa ner gräset så att de fick en mjuk bädd att ligga på. Hundar gör fortfarande även om de ligger på en filt hemma i huset. 

 

Det finns andra beteenden hos hundar som finns kvar efter livet i flock. Att morra mot inkräktare är ett sätt att skydda flocken, att äta fort är ett sätt att få tillräckligt med mat och gräva ner ben är ett sätt att spara maten till senare.


Hundar du inte känner

 

Vissa hundar är snälla mot främlingar och vissa hundar är det inte. När du träffar en hund som du inte känner ska du först ta reda på om hunden vill hälsa på dig. Fråga alltid ägaren om hunden är snäll och om du får klappa den. I de flesta fall kan du se om hunden är vänlig eller ovänlig genom att titta på hundens kroppsspråk. 

 

En vänlig hund viftar på svansen eller hoppar upp för att slicka dig i ansiktet. En hund som inte är vänlig morrar för att varna dig. Den kan också skälla, visa tänderna och hålla svansen rakt upp. 

 

Här kommer några tips på hur du ska göra när du möter en hund du inte känner.

Stirra inte hunden i ögonen. Var lugn och vänlig. Låt hunden komma fram och nosa på dig. Om hunden vill hälsa på dig kan du klappa den på sidorna eller ryggen, inte på huvudet.

Kom ihåg! Reta eller stör aldrig en hund som sover eller äter. 

 

Nu har du läst lite om hundar och hur de fungerar. Nu ska du få svara på några frågor.


 


Frågor om hundar

1. Det finns många olika hundraser. Vad vet du om världens största hundras?

2. Hur kan hundar hjälpa människor?

3. Hur kan en hund höra saker som människor inte kan?

4. Varför går en hund runt i en cirkel när den lägger sig?

5. Hur ska du göra om du vill hälsa på en hund som du inte känner?

6. Just nu skrivs det mycket om ”smuggelhundar” i media. Läs artikeln på svt.se och sammanfatta problemet med ”smuggelhundar”

 

söndag 6 december 2020

Utveckla ett resonemang

Här är den modell vi utgår ifrån när vi övar på att utveckla resonemang


 

 

 

 

 

 

Här hittar du modellen i pdf-format:

https://svenskaso.files.wordpress.com/2020/12/ny-so-matris-ht19.pdf

 

Exempel på resonemang på olika nivåer

Här nedanför kan du se en uppgift från ett gammalt nationellt prov, information om hur den bedömts samt elevsvar på olika nivåer. Till varje nivå finns också förklaring till bedömningen.

Denna exempeluppgift täcker inte in alla delar i resonemangsmodellen men det blir ändå tydligt vad som skiljer svar och resonemang på olika nivåer. Frågorna riktar sig till år 9 och kraven anpassas till elevens ålder. 

Något som är tydligt när man granskar de olika exemplen är att det inte är mängden text eller fakta som i sig leder till en högre nivå utan förmågan att använda fakta/information för att visa på samband, alltså hur saker hänger ihop. 

Att föra utvecklade resonemang är svårt och det är därför vi övar på detta oavsett vilket SO-ämne och arbetsområde vi arbetar med.

 



 


 

 



onsdag 2 december 2020

Nationellt prov i Svenska

 

Grupper och tider NÄP, Svenska

 

 

Grupp 1

 

Clara

Keysan

Mimmi

Oskar

 

Grupp 2

 

Emmy

Tilda

Ella

Lovisa

 

Grupp 3

 

Edwin

Tim

Philip B

Felix


 

Grupp 4

 

Jack

Jonathan

Calvin

Anna B


 


 

Grupp 5

 

Zeb

Tomoki

Alexander

Nova

Emmi

 

Grupp 6

 

Axel

Filip H

Ivar B

Elias

Kevin

 

 

 

 

Grupp 7

 

Nikki

Anna H

Elton

Julius

Tilde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måndag 7/11

 

08:40-10:00

Grupp 1

 

10:10-11:30

Grupp 2

 

12:00-13:20

Grupp 3

 

13:20-14:40

Grupp 4

 

 

Onsdag 9/11

 

08:00-09:30

Grupp 5

 

10:00-11:30

Grupp 6

 

Torsdag 10/11

 

10:40-12:10

Grupp 7

 

 

Geografiska grundkunskaper 7-9

Intro Rita världskartan på "fri hand" (A3) Moment 1 Öva Seterra ( länk till Seterra ) - Världsdelarna - Kan du de 70 största lände...