måndag 21 oktober 2019

Mål/Demokratins grunder




Innehåll


Mål: Så styrs Sverige

 Så styrs samhället

Att kunna om några veckor

Kortfattat kunna förklara hur Sverige och Varberg styrs.

Känna till hur riksdag och regering arbetar och hur beslut fattas.

Kunna resonera kring några politiska ideologier och deras kännetecken.

Känna till några olika stats- och styrelseskick i världen

Kunna förklara hur man kan påverka olika demokratiska beslut.

Kunna resonera kring de typiska dragen för demokrati respektive diktatur.


Avsnittet handlar om demokratins grundläggande principer. Vad är demokrati och vad får den att fungera?

All offentlig makt utgår från folket

Att Sverige ska vara ett demokratiskt styrt land är något som känns självklart för de allra flesta. Vårt land har en historia med ett stabilt folkstyre sedan länge. Det finns av tradition en stark tro på demokratiska värden. Med vi kan ändå inte ta demokratin för given, eftersom det händer att antidemokratiska rörelser får gehör för sina idéer. Vi måste alla ta ansvar för demokratin och förvalta den genom att använda vår rösträtt. För att kunna göra det behöver vi sätta oss in i de frågor som våra folkvalda representanter driver i demokratins namn.

Frågor om demokrati har diskuterats i flera tusen år. Men det finns ingen definition av demokrati som alla i hela världen skulle kunna ställa upp på. Däremot finns det vissa saker som väldigt många är överens om kännetecknar en demokrati, till exempel människors lika värde och rättigheter, fri åsiktsbildning, tryck- och yttrandefrihet, likhet inför lagen och rösträtt.


Rätt till din åsikt


En viktig grund för demokrati är att alla ska ha samma rättigheter och behandlas lika inför lagen.

Rösträtten är central men också rätten att uttrycka sin åsikt och sprida sina tankar, idéer och känslor. Rätten att ge ut en tidning utan att en myndighet i förväg granskar innehållet, är ett exempel på detta.

I Sverige är våra demokratiska fri- och rättigheter beskrivna i våra fyra grundlagar. Två av dessa, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, beskriver rättigheterna för yttrandefriheten i press, radio, tv och på webbplatser. Rätten att demonstrera har stöd i regeringsformen.
Folkstyre och parlamentarism

Folkstyre innebär att alla myndiga personer i ett land har rösträtt och väljer vilka som ska representera dem i valda församlingar, som riksdag, landsting och kommun. Det är majoriteten som bestämmer i en demokrati. Men det är viktigt att komma ihåg att minoriteten också har demokratiska rättigheter. Majoriteten får aldrig förtrycka minoriteten.

I Sverige har vi en parlamentarisk demokrati. Det innebär att regeringen är beroende av riksdagens stöd för att kunna styra landet. Riksdagen kan bestämma hur länge en regering får sitta kvar vid makten. Om en regering inte har stöd av riksdagen kan den fällas i en förtroendeomröstning. Den här principen kallas för parlamentarism.
Demokrati fungerar

Det finns mängder av avskräckande exempel på regimer som har förtryckt och terroriserat människor. I diktaturer kan man sättas i fängelse eller i koncentrationsläger för sina åsikters skull eller för att man tillhör en viss befolkningsgrupp. Historien visar att demokratiska statsskick bäst skyddar individens frihet och mänskliga rättigheter. Och att demokrati och fred ofta råder när människor i olika länder har kontakt och bedriver handel med varandra.

Men skyldigheter då?


Som medborgare i en demokrati har du en mängd rättigheter men också vissa skyldigheter. Här nedanför hittar du exempel på sådant som kan ses som skyldigheter i en demokrati.

  • Följa demokratiska beslut på alla nivåer exempelvis våra lagar.
  • Respektera människors rätt att uttrycka sina åsikter.
  • Visa hänsyn till dina medmänniskor


Användbara begrepp


Demokrati: Folket bestämmer.

Majoritet: De flesta av de som röstar. Vid röstningar används oftast majoritetsprincipen där det förslag som får flest röster vinner.

Grundlagar: Lagar som visar hur landet ska styras och fungera. En grundlag är mycket svårare att ändra än andra lagar.

Riksdag: Där landets folkvalda samlas och fattar beslut (diskuterar och bestämmer olika saker, främst lagar). I Sverige finns 349 platser i riksdagen. En av riksdagens viktigaste uppgifter är att kontrollera regeringen så att de sköter sig och inte gör saker som de inte får.

Regering: Förenklat gäller att de politiska partier som har flest platser i riksdagen (majoriteten av de 349 platserna) bildar regering. Regeringen styr landet men granskas av riksdagen. I Sverige leds regeringen av en statsminister. Statsministern har många ministrar till sin hjälp att styra landet, t.ex. utrikesminister, finansminister, jordbruksminister m.fl.

Statsskick: På vilket sätt ett land styrs.

Parlamentarism: Statsskick där en vald folkrepresentation, parlamentet (riksdagen), har ett avgörande inflytande över regeringsmakten. Parlamentarism innebär att en regering inte kan bildas eller sitta kvar i regeringsställning om en majoritet i parlamentet är emot det. Regeringen är därför beroende av ett folkvalt parlaments stöd.

Representativ demokrati: Indirekt demokrati där folket väljer ut vilka som ska representera dem och bestämma, t.ex. i riksdagen (inne i riksdagen har man däremot direkt demokrati).

Direkt demokrati: Alla röstar på en och samma gång om ett beslut, t.ex. i klassrummet eller i riksdagen. Majoriteten ”vinner”.

Kommun: Det närmsta området runt en tätort. I Sverige finns idag (2019) 290 kommuner. En kommun har ansvaret för politiska frågor och beslut som berör tätorten och området runt omkring.

Landsting/region: Flera kommuner inom ett område samarbetar kring politiska frågor som kan lösas bäst genom gemensamma satsningar, som t.ex. kollektivtrafik och sjukvård.

Yttrandefrihet: Yttrandefriheten är vår viktigaste grundlag (dvs. en lag de styrande INTE kan ändra så lätt). Med yttrandefrihet menas att ALLA i samhället får tycka och tänka som man vill utan att bli straffad, och att massmedierna övervakar och granskar alla de som styr i samhället (politiker, företag m.m. som har mycket makt). För att det ska kunna råda yttrandefrihet måste det även råda tryckfrihet, alltså att man även i skrift får uttrycka sig fritt.

Diktatur: Staten styrs av en eller flera personer som INTE är folkvalda. Folket får INTE tycka och tänka som de vill.





Klicka för större bild


Källor:
SO-rummet.se
demokratiindex.weebly.com

Användbara begrepp

demokrati, diktatur, mänskliga rättigheter, monarki, republik

parlament, opinion, representativ demokrati, parlamentarism, politik, rösträtt, riksdag, regering, utskott, fria val, flerpartisystem, 


departement, partier, 349 riksdagsledamöter, statsråd, ministrar, talman, 4%-spärren, votering, blockpolitik, mandat, proposition, motion


minoritet-majoritet, ideologier, liberalism, konservatism, socialism, kommunism, fascism, nationalism, feminism,


lagar, grundlagar, skatt, statschef, budget, censur, yttrandefrihet, tryckfrihet, opposition, 

kommun, kommunfullmäktige, kommunstyrelse,  medborgerliga rättigheter, 

maktdelningsprincipen, författning, 

EU, lobbying, ministerrådet, europaparlamentet, EU-kommissionen, euro


måndag 14 oktober 2019

Ditt eget land



Din uppgift är att skapa ett eget fantasiland. Orsaken till att du får denna uppgift är att vi arbetar med demokrati och mänskliga rättigheter. Genom att bestämma vad som är viktigt i just din stat får du träna på att väga för och nackdelar mot varandra och reflektera kring viktiga frågor i samhället.

Huvuduppgifter


Rättigheter och skyldigheter

I en demokrati har människorna en rad rättigheter, men med dessa följer också en hel del skyldigheter. Din uppgift är att bestämma dig för minst fem skyldigheter och fem rättigheter som medborgarna i din stat skall ha. Du ska även förklara varför du valt just dessa rättigheter och skyldigheter.

Statens roll

Vilken roll ska staten ha i ditt land? Utgå ifrån de politiska ideologier vi tittat på och fundera på vad du tycker är bäst när det gäller statens roll. Ska staten gå in och styra mycket, ta ett stort ansvar eller är människors frihet och egna val det viktigaste?

Här kan du läsa om olika politiska ideologier.

onsdag 9 oktober 2019

Övning, grundlagar


Klicka på bilderna för större version.

Uppgifter



Sveriges grundlagar


Bill of Rights, USA 





Exempel från Sveriges grundlag







onsdag 2 oktober 2019

Kommunistiska diktaturers brott mott mänskligheten


Lektionsupplägg


Se filmen om kommunismens rötter:

Länk till film 

Diktaturen i Östtyskland


Se film som finns på sidan:

Den östtyska dikaturen


Övningar om livet i Östtyskland


1.  Vilka brott mot de mänskliga rättigheterna möter man i Joachims berättelse?

 

2. Murar och dess konsekvenser




Geografiska grundkunskaper 7-9

Intro Rita världskartan på "fri hand" (A3) Moment 1 Öva Seterra ( länk till Seterra ) - Världsdelarna - Kan du de 70 största lände...